Trampoliinivoimistelu harrastuksena
BounCessa harrastetaan liikuntaa yksilön ehdolla. Harjoituksissa voi käydä yhden tai useampia kertoja viikossa ilman paineita kilpailemiseen. Monet harrastajamme ovat viihtyneet lajin parissa jo useita vuosia jatkuvasti kehittyen. Tarjoamme motivoivan ja kannustavan harjoitteluympäristön. Tule voittamaan itsesi jokaisissa treeneissä!
Trampoliinivoimistelu sopii kaikenikäisille eikä harrastuksen aloittaminen vaadi aiempaa urheilutaustaa. Aikuisen ja lapsen yhteisessä Miniliikkari-ryhmässä voi aloittaa harrastuksen jo 2-vuotiaana ja Minininjojen temppukerhoon pääsee mukaan 4-vuotiaana. Varsinaisissa trampoliinivoimistelun harrasteryhmissä nuorimmat harrastajat ovat 6-vuotiaita. Yläikärajaa meillä ei ole, joten liikkumaan motivoivia harrasteryhmiä löytyy myös aikuisille! Harjoitusryhmät muodostetaan harrastajien iän ja taitotason mukaan. Trampoliiniryhmämme ovat sekaryhmiä, eli kaikki sukupuolet treenaavat yhdessä! Ryhmässä on vain 6–10 henkilöä, jotta yksilöllinen ohjaus on mahdollista ja jokaisella on riittävästi hyppyaikaa. Harjoituksissa tehdään monipuolisesti akrobatiaa, lihaskuntoharjoittelua, leikkejä ja pelejä sekä liikkuvuusharjoitteita.
Lajin aloittamiseksi ei tarvita erityistaitoja eikä aiempaa voimistelu- tai tramppataustaa. Toki kuten kaikissa lajeissa, myös trampoliinivoimistelussa monipuolisesta liikkumisesta ennen harrastuksen aloittamista on hyötyä etenkin silloin, kun haluaa pyrkiä harrastuksessaan kilpatasolle.
Trampoliinivoimistelu kehittää tasapainoa ja koordinaatiota sekä vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia. Trampoliinivoimistelussa hypätään suoraan ylöspäin ja liikkeet tehdään hypyn korkeimmassa vaiheessa. Tekniikka on siis erilainen kuin muissa voimistelulajeissa, joissa liikkeet lähtevät heti eteen- tai taaksepäin. Laji sopii erityisen hyvin myös oheisharjoitteluun eri lajien urheilijoille. Harrastuksessa ei tarvita erityisvarusteita – joustavat housut tai shortsit, t-paita tai pitkähihainen pusero ja sukat ovat riittävä asu. Hyppiessä voi käyttää myös trampoliinivoimisteluun tarkoitettuja tossuja, mutta hyvin jalassa pysyvät sukat käyvät yhtä lailla.
Harrastajillamme on mahdollisuus edetä lajissa yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti niin harraste- kuin kilpapuolellakin. Kuten kaikissa urheilulajeissa, on harjoittelun monipuolisuus ehdottoman tärkeää niin lajissa kehittymisen kuin rasitus- ja muiden urheiluvammojen ennaltaehkäisyssäkin. Siksi kannustamme kaikkia harrastajiamme ja kilpailijoitamme omaehtoiseen, aktiiviseen ja monipuoliseen liikkumiseen myös vapaa-ajalla. Laji-ihmisten mukana pysyminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Näin ollen jokaisella on mahdollisuus osallistua harrastamisen rinnalla tai harrastuksen loputtua seuran kehitystehtäviin esimerkiksi (apu)ohjaajana, tuomarina, talkooapuna tai hallituksen jäsenenä. Lue harrastajan polusta täältä!
Tasokuvaukset
Bouncen trampoliinivoimistelun harrasteryhmissä harjoitellaan pääasiassa yksilötrampoliinilla ja oheisharjoitteluna tutustutaan myös tuplaminitrampoliiniin (DMT). Harrasteryhmissä lajitaitojen harjoittelu aloitetaan aina perusteista edeten vähitellen vaikeampiin liikkeisiin. Uudet liikkeet perustuvat aina aiemmin opittuihin, teknisesti ja turvallisesti hallittuihin perusliikkeisiin. Eteneminen on siis portaittaista ja tapahtuu yksilölliseen tahtiin. Trampoliinivoimistelussa harrastaja on yhdellä tasolla yleensä 1-3 vuotta, minkä jälkeen hän siirtyy seuraavalle tasolle oppimaan vaikeampia liikkeitä ja sarjoja. Tason vaihdoksen mahdollisuudesta tiedotetaan kyseessä olevia harrastajia kauden vaihtumisen yhteydessä. Tasoa ei siis tule vaihtaa ja valita omin päin turvallisuussyistä.
TRAMPOLIININ HARRASTERYHMÄT
ALKEET:
Kaikki uudet harrastajat aloittavat alkeistasolta. Alkeistasolla opeteltavia asioita ovat mm. jännehyppy, perushypyt (kerä, taitto, haarataitto) avauksilla, tukkihyppy sekä hypyt istumaan, vatsalleen ja selälleen. Ison trampoliinin lisäksi tutustutaan tuplaminitrampoliinin perusteisiin. Maalla harjoitellaan mm. kuperkeikkoja, kärrynpyöriä ja trampoliiniliikkeiden oikeita asentoja.
ALKEISJATKO:
Harrastaja on valmis siirtymään alkeisjatkotasolle sitten, kun perushypyt sekä hypyt selälleen, tukkiin ja vatsalleen onnistuvat ilman patjaa trampoliinivoimistelun suoritustekniikalla. Alkeisjatkotasolla opetellaan arm set -hyppy, erilaisia mattokierteitä, kuppari eteen ja taakse erilaisin variaatioin, koiravoltti sekä kerä- ja taittovoltti eteen. Lisäksi harjoitellaan liikeyhdistelmiä ja -sarjoja, joita pääsee keksimään myös itse. Opittuja liikkeitä kokeillaan ison trampoliinin lisäksi myös tuplaminitrampoliinilla. Maalla keskitytään mm. käsilläseisontaan ja käsinseisontakuperkeikkaan.
JATKO:
Harrastaja voi siirtyä jatkotasolle sitten, kun erilaiset mattokierteet, taaksekuppari ja trampoliinivoimistelun luokkajärjestelmän mukainen 1. luokan sarja onnistuu teknisesti oikein. Jatkotason osaamistavoitteisiin kuuluvat mm. barani kerien ja taittaen, taaksevoltti kerien, taittaen ja suorin vartaloin, lazy back, flying ja ball out sekä näistä ja aiemmin opituista liikkeistä koostuvat yhdistelmät ja sarjat. Samoja liikkeitä harjoitellaan myös tuplaminitrampoliinilla. Maalla harjoitellaan mm. käsilläkävelyä, yhden käden kärrynpyörää ja keskitytään kehoa vahvistavaan ja huoltavaan harjoitteluun.
BOUNCY-RYHMÄT
Bouncy-ryhmät ovat tarkoitettu lapsille, jotka haluavat harrastaa lajia entistä tavoitteellisemmin ja harjoitella useamman kerran viikossa. Tärkeintä harjoittelussa on se, että se on hauskaa ja harrastaja haluaa kehittyä niin lajiliikkeissä kuin lajiosaamista tukevissa monipuolisissa liikuntataidoissakin!
Bouncy-esikilparyhmä on tarkoitettu harrastajille, jotka ovat innostuneet kilpailemisesta ja tavoittelevat kilparyhmässä harjoittelua tulevaisuudessa. Bouncy-esikilpa treenaa yhdessä kolme kertaa viikossa. Ryhmän harrastajilla on mahdollista päästä kilpailemaan trampoliinikisojen 1. luokassa.